Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου εταιρικού website?

You are here

Σας έχει τύχει σίγουρα αρκετές φορές να επισκεφτείτε εταιρικές ιστοσελίδες που θα τις χαρακτηρίζατε όμορφες και λειτουργικές αλλά κάπως βαρετές. Μερικές φορές πολλές ιστοσελίδες τυγχάνει να έχουν ένα όμορφο design αλλά να σας μπερδεύουν σαν επισκέπτη. Άλλες φορές, βρίσκεστε σε websites εικονικά άσχημα αλλά για εσάς είναι απολύτως κατανοητά στην χρήση.

Ποια όμως είναι η σωστή συνταγή για να ένα εταιρικό website? Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε μια ιστοσελίδα καλαίσθητη και παράλληλα κατανοητή σε κάθε επισκέπτη σας?

1. Δώστε σημασία στο UX/UI.

Πολύ πιθανόν να μη έχετε ξανασυναντήσει τον όρο UX (user experience) ή το UI (user Interface), κι όμως είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στην βάση ενός επιτυχημένου εταιρικού website.

Με πιο απλά λόγια, το UX (user experience) εξασφαλίζει το κατά πόσο εύχρηστη μπορεί να θεωρηθεί η ιστοσελίδα σας, δηλαδή εάν έχει σωστή δομή και περιεχόμενο κατανοητό για τον εκάστοτε επισκέπτη, όπως και αν η συνολική εμπειρία του χρήστη μετά την επίσκεψη ήταν θετική. Για παράδειγμα, τα στοιχεία της επιχείρησης σας ή τα προϊόντα σας θα θέλατε να βρίσκονται σε εμφανή θέση έτσι δεν είναι?

Από τη άλλη, το UI (user interface) έχει να κάνει με το πόσο όμορφο σχεδιασμό έχει μια ιστοσελίδα. Η αρμονία μεταξύ των χρωμάτων, η χρήση των σωστών γραμματοσειρών, η χρήση των κατάλληλων κουμπιών και θέσεων και η χρήση όμορφων εικονιδίων είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα άρτιο UI που οφείλει να έχει κάθε εταιρικό website.

2. Τα conversions είναι στόχος.

Ανάλογα την επιχείρηση, το τί σημαίνει κέρδος από την ιστοσελίδα σας το ορίζετε εσείς με βάση την κίνηση που δημιουργεί προκειμένου να αυξήσει το πελατολόγιό σας.

Για παράδειγμα, μια φόρμα επικοινωνίας, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί δίνοντας τα στοιχεία του να επικοινωνήσει μαζί σας για οποιαδήποτε πληροφορία είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε conversion (μετατροπή επισκέπτη σε πελάτη). Τέτοιου είδους διακρατικά στοιχεία που σας φέρνουν σε επικοινωνία με τον επισκέπτη σας θα πρέπει να είναι εμφανή σε κάθε ιστοσελίδα.

Το conversion μπορεί να γίνει, όπως παραπάνω, και με άλλους τρόπους, ανάλογα το στόχο του website σας (πώληση προϊόντων, δικτύωση, επικοινωνία, κράτηση δωματίου κλπ) - εσείς ορίζετε τι σημαίνει “μετατροπή” ανάλογα με το εταιρικό σας μοντέλο.

3. Η Google διαβάζει SEO.

Η άνοδος των εταιρικών websites συνδέθηκε άμεσα με την σειρά εμφάνισης των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης και κυρίως στην Google. Το SEO (search engine optimization) αποτελεί το βασικό κλειδί για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας άρτιας ώστε να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές στην εμφάνιση των οργανικών αποτελεσμάτων στην Google. Πέρα από τεχνικά στοιχεία του κώδικα της ιστοσελίδας, το SEO επιτυγχάνεται με την χρήση του σωστού λεξιλογίου εντός του website σας. Χρησιμοποιήστε μέσα στα κείμενα σας λέξεις κλειδιά (keywords) που στοχεύουν στην δημιουργία ενός σχετικού και άρτιου περιεχομένου από το οποίο ο επισκέπτης σας θα λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες.

4. Blogging is good.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε blog στο εταιρικό σας website?

Δώστε στους επισκέπτες σας την ευκαιρία να μαθαίνουν τα νέα σας, να διαβάζουν άρθρα σχετικά με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και έτσι να αποκτήσουν λόγους να ξανά επισκεφτούν τo website σας. Το blog σας μπορεί να έχει έναν χαρακτήρα εκπαιδευτικό δίνοντας tips και συμβουλές στους δυνητικούς σας πελάτες, όπως κάνουμε κι εμείς αυτή την στιγμή!

5. Εμφανίζεται και σε mobile?

Το responsive design αποτελεί ένα μέρος του UX/UI για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως. Ουσιαστικά, είναι η δυνατότητα της ιστοσελίδας σας να διαμορφώνεται κατάλληλα για κάθε συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο, το website σας προσαρμόζεται στο μέγεθος της κατάλληλης συσκευής, είτε κάποιος το επισκεφτεί από desktop υπολογιστή, είτε από κινητό τηλέφωνο είτε από tablet.

6. Εγγραφείτε στο newsletter.

Δώστε στους επισκέπτες σας την δυνατότητα να μαθαίνουν πρώτοι τα νέα σας καλώντας τους να εγγραφούν στο newsletter σας μέσω της εταιρικής σας ιστοσελίδας. Σκεφτείτε πόσες χρήσιμες διευθύνσεις δυνητικών πελατών μπορείτε να συλλέξετε με αυτόν τον τρόπο για μελλοντική χρήση στις διαφημιστικές σας καμπάνιες. Και όλα αυτά μέσα από το εταιρικό σας website.

Γνωρίζουμε όμως πως όλα τα παραπάνω είναι αρκετά θεωρητικά και χρειάζεστε κάποιον ειδικό για την πρακτική εφαρμογή.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας με την re.compile για να αναλάβουμε εμείς την δημιουργία του ιδανικού εταιρικού σας website!